Denizcilik Bilgisi  > Kavança Nedir ?

Kavança Nedir?

  • Kavança; varmak istediğiniz noktanın rüzgar altında –yani rüzgarın estiği yönün aksinde kaldığı durumlarda yapmanız gereken  dönüş manevrasıdır.

 

  • Kavança manevrası; rüzgarın teknenin kıçından alındığı pupa seyri veya kıç omuzluktan –yani arka çaprazlardan- alındığı geniş apaz seyrinde gerçekleştirilir. Kavança esnasında tekne rüzgarı kullandığı tarafı -yani kontrasını- değiştirir. Dolayısıyla yelkenler bir taraftan diğer tarafa rüzgarın etkisiyle geçer. Ekip de yelkenlerin konumunu yeniden düzenler.Her ne kadar rüzgarı pupadan kullanarak seyir yapabilsek de “pupa seyri” pek çok durumda yavaşlığı dolayısıyla yelkenciler tarafından tercih edilmez ve rüzgarı kıç omuzluklardan kullanarak 135 derecelik geniş apaz seyri yapmayı tercih ederiz.
  • Teknemizin –pupayı saymazsak- rüzgara en geniş açı olan 135 derece ile seyir yaptığını varsayarsak; yapacağımız dönüş toplam 90 derece olacaktır. Tekne önce 180 derecelik pupa seyrine gelebilmek için 45 derecelik bir dönüş yapacak, rüzgarı kıçtan aldıktan sonra dönüşünü sürdürecek ve tekrar 135 derecelik geniş apaz seyrine girecektir. Bu dönüş toplam 90 derecedir. Dümenci kavançasını varmak istediği noktayı iskele veya sancak rüzgar altı hattında gördüğünde atmalıdır. Bu şekilde tekne varmak istediği noktaya 90 derecelik zigzaglar çizerek varabilir.
  •  Kavança manevrası elbette pupa seyrinde de atılabilir. Bu seyirde atılacak kavança çok küçük yön değişikliği ile de sonuçlanabilir. Sadece yelkenler yer değiştirir ve tekne ters kontraya girer.